PMS klachten bij vrouwen

PMS klachten meestal zo vlak voor het uitbreken van je menstruatie in de tweede helft van je menstruatiecyclus. Die tijd van de maand waarin een groep vrouwen zichzelf niet zijn, klachten hebben. Een kort lontje, slapeloze nachten, stemmingswisselingen, opgeblazen buik, gezwollen borsten.

De meeste vrouwen hebben gemiddeld 450 (www.pmddnederland.nl) en in Westerse landen soms wel 500 menstruatiecycli in hun leven. Bij 3-5% van alle vrouwen komen hevige symptomen tijdens hun menstruatiecyclus voor, bij hen kan er sprake zijn van PMS (2011).

De PMS klachten duren gemiddeld 5 dagen en kunnen van psychische en fysieke aard zijn. Meestal komen de psychische klachten het duidelijkste naar voren 5-6 dagen voordat de menstruatie start. Elke menstruatiecyclus kunnen de klachten anders zijn, en verschillen in ernst. De piek van de klachten en symptomen treedt op zo’n 5 dagen voor het uitbreken van de menstruatie.

Dat zijn een hoop momenten, als je elke menstruatie uit het loot bent, je van tevoren niet lekker in je vel zit en dit gemiddeld 5 dagen duurt kan dit behoorlijk op je kwaliteit van leven drukken. Gelukkig heeft niet iedere menstruerende vrouw last van PMS. Voor de puberteit, bij zwangerschap en na de menopauze komt PMS niet voor.